In momentul de fata (feb 2014) OUG 57/2007 aprobata prin Legea 49/2011 are o serie de probleme prezentate pe larg aici. De interes deosebit este Art. 53 (1) lit. l, care spune:
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice si de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice urmatoarele fapte:
1. accesul si circulatia vizitatorilor in extravilan, in habitate naturale, in afara traseelor turistice avizate si semnalizate ca atare, pe suprafata ariilor naturale protejate.
Printre altele, Alianta Sport-Natura sustine eliminarea acestei restrictii din lege.
Toate modificarile propuse de noi se gasesc aici si o serie de explicatii se gasesc aici.
Cum se poate modifica OUG 57/2007?
Ca Parlamentul sa adopte o lege, trebuie sa existe „initiativa legislativa” – cineva sa introduca in parlament un proiect de lege / propunere legislativa. Asta poate Guvernul sau unul sau mai multi deputati/senatori. (Mentionam si „initiativa legisaltiva cetateneasca”, dar nu are rost sa vorbim despre asta, deoarece necesita un efort organizatoric urias.).
In cazul care ne intereseaza pe noi, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a declarat intentia de a schimba OUG 57/2007, deci deja exista „initiativa legislativa”. La acest proces initiat de minister incearca se se „lipeasca” ONG-uri din diferite sfere si sa influenteze lucrurile. Totusi, nu garanteaza nimeni ca in proiectul de lege final se va tine cont de recomandarile ONG-urilor: ministerul nu e obligat nici sa ajunga la un consens cu ONG-urile, nici sa tina cont de recomandarile primite.
Pe intelesul tuturor, cam acestia sunt pasii prin care trebuie sa se treaca:
- Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a declarat intentia de a initia modificarea OUG 57/2007 aprobata prin Legea 49/2011, recunoscand ca are multe neajunsuri.
- Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice organizeaza consultari cu diverse organisme interesate. Implicate sunt oficial ONG-uri de mediu din Coalitia Natura 2000 si din Coalitia pentru Mediu, insa unele sunt cu preocupari si de turism activ si sport montan si sustin neperceperea de taxe si abolirea interdictiilor generale si restrictiilor severe de acces.
- Urmeaza un circuit laborios al proiectului de lege in interiorul ministerului, pe la diverse directii si servicii, si in final semnarea lui de catre ministru.
- Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice convinge celelalte ministere care trebuie sa-si dea avizul, apoi proiectul de lege se depune la Guvern.
- Guvernul depunde la Parlament proiectul de lege cu continutul dorit.
- In interiorul Parlamentului proiectul de lege trece prin Birourile Permamente, se trimite la aviz la Consiliul Legislativ si pentru punct de vedere la Guvern, se pune in consultare publica, se trimite apoi la comisiile de specialitate sesizate in fond pentru raport si respectiv pentru avize, apoi trebuie sa ajunga in plen, unde se dezbate pe articole si apoi se supune la vot final – asta succesiv in cele doua camere ale Parlamentului.
- Proiectul de lege se depune la secretarul general al Camerei decizionale pentru exercitarea dreptului de contestare a constitutionalitatii.
- Proiectul de lege este trimis la Presedintie pentru promulgare, presedintele Romaniei putand sa returneze legea la Parlament sau sa sesizeze Curtea Constitutionala sau sa promulge legea.
- Legea e publicata in Monitorul Oficial si va intra in vigoare la 3 zile de la publicare sau la o data ulterioara cuprinsa in textul ei.