Modificarea Ordonantei de Urgenta OUG Nr. 57/2007

Primul proiect pe care ni-l propunem sa il indeplinim este modificarea Ordonantei de Urgenta OUG Nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

MOTIVATIE:

Conform acestei ordonante, orice activitate sportiva outdoor este ILEGALA in Romania, cu foarte putine exceptii.

Sub incidenta acestei legi intra orice arie protejata din Romania, care reprezinta 30% din suprafata tarii. Vezi aici Lista si harta Ariilor Protejate din Romania.

SANCTIUNI:

Art. 53
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice următoarele fapte:

f) intrarea în perimetrul protejat fără permisul de acces eliberat de administrator, respectiv custode;

> Adica ori de cate ori intri intr-o arie protejata ai nevoie de permis de acces! ABSURD

h) camparea pe suprafaţa ariilor naturale protejate în afara locurilor special amenajate, precum şi nerespectarea regulamentelor specifice locurilor de campare;

> In prezent doar foarte putine arii naturale protejate au spatii de campare suficiente si/sau special amenajate. In concluzie camparea este ilegala in Romania cu foarte putine exceptii.

i) circulaţia cu bicicletele în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;

> In prezent nu exista astfel de trasee. Mai mult decat atat, in prezent nu exista nici macar cadru legal de amenajare de astfel de trasee. In concluzie atat activitatatile de MTB si Downhill, cat si maratoanele de MTB sau triatloanele care implica MTB sunt ilegale in Romania.

j) activităţile de turism ecvestru în afara traseelor special desemnate şi semnalizate;

> In prezent nu exista astfel de trasee. Mai mult decat atat, in prezent nu exista nici macar cadru legal de amenajare de astfel de trasee. In concluzie activitatea de turism ecvestru este ilegala in Romania.

l) accesul şi circulaţia vizitatorilor în extravilan, în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate şi semnalizate ca atare, pe suprafaţa ariilor naturale protejate;

> Conform acestei litere, este ilegala orice activitate outdoor care presupune parasirea potecilor marcate:
a) parcurgerea de trasee nemarcate;
b) orice forma de alpinism: alpinism de vara, alpinism de iarna, schi alpinism;
c) orice forma de catarare: escalada, catarare pe gheata;
d) orice forma de schi si snowboading in afara partiilor: schi in afara partiilor, schi de tura, freeride;
e) sport de apa: kaiac canoe, canotaj, rafting, surfing, windsurfing;
f) parcurgerea de canioane;
g) zborul cu parapanta;
h) turism ecvestru;

ATENTIE: Planul de Management (care include si regulamentul intern) al unei arii protejate nu are nici un fel de valoare in fata acestei legi. Cu alte cuvinte, de exemplu, chiar daca in regulamentul intern al unei arii protejate se specifica faptul ca activitatea de catarare (Alpinism si Escalada) sunt permise, acest lucru nu te protejeaza de sanctiunea articolului 53 litera L.

O descriere mai detaliata a catorva probleme realizata de Radu Mititeanu in 2011 a acestei ordonante puteti gasi pe pagina de Legislatie in rubrica Prezentare selectiva a unor PROBLEME din aceasta lege

Publicitate

6 gânduri despre “Modificarea Ordonantei de Urgenta OUG Nr. 57/2007

  1. Pingback: Propunere de Poiect de Lege pentru modificarea OUG Nr. 57/2007 | Alianta Sport-Natura

  2. Ca o persoană care merge pe munte destul de des, nu înțeleg acest demers. Cineva care iubește cu adevărat natura, ar trebui să înțeleagă de ce un parc național are un flux de turiști pe trasee clare, marcate, care nu pot face focul și pune cortul unde îi taie capul. Motivele sunt în principal legate de natură. Dacă nu se respectă marcajele și nu este un control al celor care au acces în parc, cum se poate proteja flora și fauna din acel parc? Traseele turistice evită intenționat puncte de interes în care turiștii ar perturba specii rare. Este atât de greu să soliciți un aviz de acces la un anumit loc de cățărare spre exemplu? Dacă acolo mai sus, pe stâncă, trăiesc specii de păsări răpitoare rare, și tu le deranjezi? Dacă sunt anumite perioade în care este explicit nerecomandat să le perturbi? Acesta este mai ales cazul accesului neautorizat în peșteri în perioada de hibernare a liliecilor. De asemenea, traseele permit acțiunea echipelor de salvare în mod eficient și rapid. Dacă ai ieșit de pe traseu, e mult mai greu pentru Salvamont să își facă meseria. Știu că la noi muntele e privit ca un loc public, dar în țările civilizate, de mult sunt aceste reguli. Și sunt de bun simț. Chiar dacă tu, persoana x, ești responsabilă și poate știi să nu faci focul și să îți duci gunoiul, trebuie să realizezi că regulile sunt pentru masele de vizitatori. Am văzut destule decizii egoiste, lipsite de respect față de natură pe munte, inclusiv de la oameni cu experiență de munte.

    • Principala metodă de protejare a naturii într-un parc natural se face de către personalul ce patrulează zi de zi parcul şi se asigură că regulile nu sunt încălcate. Personal format din jandarmi şi/sau voluntari.
      Jandarmii au deja salariu, lună de lună. Pot fi detaşaţi prin rotaţie.
      Voluntarii nu necesită fonduri.

      Cei ce fac foc, accesează parcul cu autovehicule, campează în arii unde nu este permisă camparea şi nu sunt condiţii excepţionale, cei ce taie arbori, braconează, chiar şi cei ce nu circulă într-un mod responsabil pentru propria siguranţă trebuie avertizaţi, amendaţi şi chiar băgaţi la zdup.

      Dar măsurile ce sunt impuse din ce în ce mai des în România sunt menite să protejeze afacerile unor oameni nicidecum natura.
      Parcul natural este un loc în care FOARTE mulţi oameni cu FOARTE mulţi bani, doresc să practice activităţi distractive precum motocros, ATV, vânătoare, etc. Vezi ce tarife are Romsilva pentru o ”piesă” de cerb sau capră neagră. Deci şi ce interese are în domeniu.
      Iară, un parc sau o rezervaţie este locul unde cresc arbori ce pot fi vânduţi pe sume serioase sau doar ca surcele de foc. O sutică de hectare cum s-a ras deasupra satului Sătic sau mai încolo peste Tămăşel, au adus sume consistente de bani unor indivizi.

      Ideea e că trebuie să încetăm să privim natura ca pe o curvă ce trebuie scoasă la produs sau ca ”decor” cu rol decorativ.
      Avem nevoie de natură pentru a exista pe planeta asta.

      În PNPC, şi nu numai, ar trebui interzise tăierile de arbori şi vânătoarea.
      Accesul cu autovehicule de orice fel, dacă nu aparţin şi nu sunt într-o misiune de salvare/intervenţie a SMURD, Salvamont, Salvare, Poliţie, Jandarmerie. Bine că pot să urc cu jeepul până la Curmătura dar dacă merg pe jos pe sub Padina Popii mă pot alege cu 6000 de lei reducere la salariu.

      Ar trebui educaţi şi sancţionaţi turiştii ce deranjează intenţionat fauna sălbatică nu cei ce fac poze caprelor negre de la sute de metri cu teleobiectivul.
      Dar turismul ecologic nu face bani. Turiştii ce iubesc natura şi o respectă nu sunt interesaţi să dea mii de euro pe zi pentru o partidă de vânat şi nici nu au interese în ”masa lemnoasă”.

  3. Pingback: Modificarea legii pe înțelesul tuturor | Alianta Sport-Natura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s